🌳 Wydania wersji Nikodem

Witam

Po aktualizacji (z poziomu aplikacji czy też ręcznie) mam nowe HA ale aplikacja Android nadal 4.0.0. Czy to u tylko mnie taki problem?

1 polubienie

Hej, a kiedy Nikodem będzie w wersji stable ?

Grudzień 2022, co 6 miesięcy wydajemy wersje stabilną, co miesiąc beta i co jakiś czas alfa

nowe wydanie na kanale ALFA

image

Najnowszy Home Assistant w wersji 2022.10.0b1, co nowego:

1. Widoki podrzędne
    to nowy typ widoków które nie są wyświetlane na kartach i mają przycisk Wstecz.

na demo przełączyliśmy widoki pomieszczeń na podrzędne i jest ładniej :slight_smile:

widok

1. Integracje pogrupowane po dostawcy

1. Najnowszy python i 80 innych pakietów

1 polubienie

O dziwo od kilku miesięcy bramka poprawnie się zrestartował bez konieczności odcinania jej zasilania lub ponownego restartu z konsoli ale w ustawieniach wyświetla błąd związany z waszymi komponentami

Oraz

I kolejny błąd?

A w logach jest cała litania błędów i nawet nie można zrestartować bo wyświetla błąd

The system cannot restart because the configuration is not valid: Component error: alexa - IMPORTANT: PLEASE READ THIS FOR ADVICE ON HOW TO SOLVE THIS ISSUE! Importing the numpy C-extensions failed. This error can happen for many reasons, often due to issues with your setup or how NumPy was installed. We have compiled some common reasons and troubleshooting tips at: https://numpy.org/devdocs/user/troubleshooting-importerror.html Please note and check the following: * The Python version is: Python3.10 from "/data/data/com.termux/files/usr/bin/python" * The NumPy version is: "1.23.1" and make sure that they are the versions you expect. Please carefully study the documentation linked above for further help. Original error was: dlopen failed: cannot locate symbol "__aeabi_f2lz" referenced by "/data/data/com.termux/files/usr/lib/python3.10/site-packages/numpy/core/_multiarray_umath.cpython-310.so"... Platform error sensor.systemmonitor - dlopen failed: cannot locate symbol "ethtool_cmd_speed" referenced by "/data/data/com.termux/files/usr/lib/python3.10/site-packages/psutil/_psutil_linux.cpython-310.so"... Component error: google_assistant - IMPORTANT: PLEASE READ THIS FOR ADVICE ON HOW TO SOLVE THIS ISSUE! Importing the numpy C-extensions failed. This error can happen for many reasons, often due to issues with your setup or how NumPy was installed. We have compiled some common reasons and troubleshooting tips at: https://numpy.org/devdocs/user/troubleshooting-importerror.html Please note and check the following: * The Python version is: Python3.10 from "/data/data/com.termux/files/usr/bin/python" * The NumPy version is: "1.23.1" and make sure that they are the versions you expect. Please carefully study the documentation linked above for further help. Original error was: dlopen failed: cannot locate symbol "__aeabi_f2lz" referenced by "/data/data/com.termux/files/usr/lib/python3.10/site-packages/numpy/core/_multiarray_umath.cpython-310.so"... Component error: conversation - dlopen failed: cannot locate symbol "ethtool_cmd_speed" referenced by "/data/data/com.termux/files/usr/lib/python3.10/site-packages/psutil/_psutil_linux.cpython-310.so"...

A jak masz dodany google assistant do bramki?

w ten sposób jak kiedyś opisywać Tomek

edit a tak przebiega proces instalacji
aisupdate.log (14,6 KB)
jak cofnąć się o jedna aktualizacje do tylu bez przywracania bramki do stanu fabrycznego?

Witam. U mnie też takie objawy po aktualizacji. Reset aplikacji i wczytanie konfiguracji pomogło. Na razie nie robię ponownie aktualizacji, może ktoś podpowie gdzie tkwi problem.

Nowe wydanie opublikowane na kanałach ALFA i BETA

Najnowsze zigbee2mqtt

Najnowszy Home Assistant

potwierdzam i u mnie to samo.
co ciekawe bramka czysta, świeżo po pełnym restarcie.
Nie działa dosłownie wszystko.
Wszystkie powyższe błędy jak na screenach powyżej, nie da się wejść w menu aktualizacji (backupu i restartu) AIS, konsola wypluwa przy każdej komendzie “aborted”

1 polubienie

To jest problem z psutils → [Android] PR #2096 in release 5.9.2 cause to exception · Issue #2138 · giampaolo/psutil (github.com)
w przyszłej wersji 5.9.3 jest już to poprawione → fix #2138 (critical): re-define ethtool_cmd_speed · giampaolo/psutil@b88f4d8 (github.com). Po skompilowaniu → giampaolo/psutil: Cross-platform lib for process and system monitoring in Python (github.com) i podmianie u mnie już nie ma tego błędu i bramka działa ok. W załączniku binarki do podmiany w /data/data/com.termux/files/usr/lib/python3.10/site-packages/psutil
psutil.7z (27,9 KB) Testowane na PRO1

3 polubienia

Po aktualizacji mam taki błąd:

3|ais | 2022-10-07 09:08:53.374 ERROR (MainThread) [homeassistant.components.automation.ais_asystent_domowy_witamy] AIS Asystent domowy Witamy: Error executing script. Service not found for call_service at pos 5: Unable to find service ais_ai_service.publish_command_to_frame
3|ais | 2022-10-07 09:08:53.391 ERROR (MainThread) [homeassistant.components.automation.ais_asystent_domowy_witamy_2] AIS Asystent domowy Witamy: Error executing script. Service not found for call_service at pos 5: Unable to find service ais_ai_service.publish_command_to_frame

oraz informację o złej konfiguracji:
invalid_config

Ja mam identycznie na pro1

Ale tego konkretnego błędu nie ma, czy wszystkie błędy znikły zaczynając od supla po mqtt przez google asystenta kończąc na problemie z restartem home assistant ?

Nie mam supli i google asystenta, problemów z mqtt i restartem nie miałem.
Miałem problem z “ais_ai_service.publish_command_to_frame” i “ethtool_cmd_speed” i te skompilowane binarki załatwiły sprawę.

Dzięki za udostępnione pliki, po podmianie na bramce DEV3 powyższe błędy przestały się pojawiać a bramka zaczęła znowu działać normalnie.

@SebiCo Miałeś zapewne również przeistalowane psutils do wersji 5.9.2 i numpy do 1.23.3.
U mnie pomogła ta kolejność:

pip uninstall psutil
pip install psutil
pip uninstall numpy
pip install numpy

a na koniec podmiana twoich binarek w /data/data/com.termux/files/usr/lib/python3.10/site-packages/psutil
po restarcie AIS jest OK (ais_bookmarks, ais_ai_service, mqtt … już nie rzucają błędami).

2 polubienia

@Stravi Kiedy można spodziewać się poprawki naprawiającej te błędy? Bo w obecnej sytuacji najlepiej nie aktualizować się do najnowszej wersji ha i zostać na 2022.9.7 ale po reinstalacji i zastąpieniu owych plików już nie sypie żadnymi błędami

No tak miałem zainstalowaną wersję 5.9.2, a w zasadzie u mnie taką wersję wymusza systemmonitor z którego korzystam

"domain": "systemmonitor",
  "name": "System Monitor",
  "documentation": "https://www.home-assistant.io/integrations/systemmonitor",
  "requirements": ["psutil==5.9.2"],
  "codeowners": [],
  "iot_class": "local_push",
  "loggers": ["psutil"]

dlatego żeby nie kombinować z zależnościami skompilowałem psutil 5.9.3 obniżając w źródle wersję do 5.9.2 :slight_smile: