U mnie restart nie pomaga, nawet ten z konsoli. Natomiast ciekawe jest to, że nagle historia zaczęła działać zupełnie dobrze. Wcześniej jej działanie było dość frustrujące. Widzę, że coś pozmieniali w HA, muszę nadrobić czytanie release notes’ów
Nowe wydanie dostępne na kanale ALFA
Co nowego:
Home Assistant w wersji 2023.6.1
Zigbee2Mqtt w wersji 1.31.2
Do końca miesiąca wydamy wersję systemu “Ola” na kanale stabilnym.
Po aktualizacji mam w dwóch automatyzacjach wbudowanych AIS, że: …posiada akcję, która wywołuje nieznaną usługę: ais_ai_service.publish_command_to_frame
.
Jak to ugryźć?
po dzisiejszej aktualizacji wywala dziwny pusty błąd (bez treści)
nawet przywrócenie bramki do fabrycznych i przywrócenie kopi nie pomaga a w logach pusto
pm2 restart ais
i będzie dobrze
to nie jest istotne - nie ma się czym prejmować - naciśnij IGNORUJ i będzie OK
Ola wydana na kanale stabilnym
W tej wersji systemu dostarczamy kody z 11 wydań zigbee2mqtt: 1.29.0, 1.29.1, 1.29.2, 1.30.0, 1.30.1, 1.30.2, 1.30.3, 1.30.4, 1.31.0, 1.31.1, 1.31.2 oraz kody z 6 wydań Home Assistant: 2023.1, 2023.2, 2023.3, 2023.4, 2023.5, 2023.6.
Aktualizacja Zigbee2Mqtt do najnowszej wersji 1.31.2.
W najnowszej wersji jest obsługiwanych ponad 2900 urządzeń od ponad 370 producentów
O nowościach w poszczególnych wersjach Zigbee2Mqtt można poczytać na stronie projektu w serwisie Github:
Najnowsza wersja Asystenta domowego 2023.6.3, czyli naszego pakietu ais-dom
bazującego na Home Assistant Core.
W najnowszej wersji dostępne jest 2476 integracji:
O nowościach w poszczególnych wersjach Home Assistant można poczytać na blogu Home Assistant:
Ja jeszcze Nikodema nie wgrałem bojąc się, żeby mi się nic nie zawaliło
Odpaliłem długo wyczekiwana aktualizację. Trochę czasu trwała, wysypało strasznie dużo błędów m.in od pythona, wi fi, esphome ale wszystko zaczęło działać po odłączeniu od prądu
Wstało na szczęście bez błędów, do przeklikania było dosłownie kilka rzeczy.
U mnie całość przeszła ale muzyka z YT nie działa oraz obraz z kamer zniknął. W logach tylko to
Logger: homeassistant
Source: components/stream/__init__.py:147
First occurred: 20:25:07 (1 occurrences)
Last logged: 20:25:07
Error doing job: Task exception was never retrieved
Traceback (most recent call last):
File "/data/data/com.termux/files/usr/lib/python3.10/site-packages/homeassistant/components/camera/__init__.py", line 368, in preload_stream
stream = await camera.async_create_stream()
File "/data/data/com.termux/files/usr/lib/python3.10/site-packages/homeassistant/components/camera/__init__.py", line 532, in async_create_stream
self.stream = create_stream(
File "/data/data/com.termux/files/usr/lib/python3.10/site-packages/homeassistant/components/stream/__init__.py", line 147, in create_stream
raise HomeAssistantError("Stream integration is not set up.")
homeassistant.exceptions.HomeAssistantError: Stream integration is not set up.
Ignoruj i uruchom ponownie. @jolka parę wpisów wcześniej pisała że to nieistotne
Witam czy ktoś ma.problem.z custom Burton card ? Oraz z brak ustawień konfiguracji historii? Czy jest w innym miejscu konfiguracja historii?
http://IP/config/ais_dom_config_logs
było tak:
a na Ola mam tak:
Wygląda na to, że na Ola tylko SQLite jest dostępne, plik bazy (*.db) robi się w katalogu: /data/data/com.termux/files/home/AIS.
W configuration.yaml
mam:
history:
recorder:
purge_keep_days: 31
ale tylko 7 ostatnich dób uwzględnia.
Źle napisałem czy wiesz jak połączyć bazę z zewnętrznym wyse
Wcześniej miałem bazę na silniku MariaDB na RPi3 w lokalnej sieci i nawet na zewnętrznym serwerze, ustawioną tak:
i dane historyczne z DEV3 się do tej bazy pisały z oknem 30 dniowym.
No ale jak teraz zrobić to recznie bo inaczej się nie da? Czy ktoś ma wpis prawidłowy?
wt., 27 cze 2023, 19:54 użytkownik damu z AI-Speaker <notifications@ai-speaker.discoursemail.com> napisał:
ok mam, trzeba w pliku configuration.yaml
wpisać coś takiego:
recorder:
db_url: mysql+pymysql://user_db:password_db@IP_DB/name_db?charset=utf8mb4
purge_keep_days: 30
oczywiście w miejsce: user_db
, password_db
, IP_DB
, name_db
wpisujesz dane twojej bazy na silniku MariaDB i restart AIS.
Ewentualnie można to wrzucić do pliku secrets.yaml by nie kłuło w oczy
dodane tak i nie działa poprzez heidisql baza widoczna
history:
recorder:
db_url: mysql://root:xxxxxxx@192.168.1.144:3306/ais?charset=utf8mb4
purge_keep_days: 120