Z moimi doświadczeniami z Zamel’em nie pasuje mi takie stwierdzenie @jolka
Ta firma nie działa tak szybko wiem z autopsji - ExtaLife. Choć portfolio wymienionych sprzętów by się zgadzało, wideodomofony też mają w ofercie.
Natomiast te słowa mnie zmyliły ,
@szopen - kto ma zaplecze instalatorów na Polskim rynku? Czy może my nimi będziemy… już się cieszę na tę kawkę przy szkoleniu.
Można się śmiać ale sądzę że większość użytkowników forum jest albo po kierunku elektrycznym/elektronicznym lub po informatycznym.
W każdym razie ja uprawnienia E i D mam jeszcze ważne
Osobiście strzelam w coś stylu Fakro (lub inny duży producent rolet i stolarki okiennej).
Supla ma z nimi romans na z-wave ale coś chyba nie idzie. A tu bramka wspiera już z-wave do tego ma tunel i opcje automatyzacji.
A urządzenia faktycznie może dostarczyć zamel tylko pod inną nazwą
Do ESP uprawnienia nam nie będą potrzebne, bramka z zasilaczem 12V w drugiej klasie izolacji, a żarówkę (po odpowiednim przeszkoleniu wysokościowym) to we trzech się jakoś wkręci, po kawie oczywiście .
U mnie tylko E z pomiarami jeśli dobrze pamiętam, bo zawodowo jednak nie wykorzystuję (muszę poszukać żółtych papierów, bo nawet nie pamiętam do kiedy ważne )
Ciekawe.
Nie zaglądam tu wystarczająco regularnie, to trudno mi wyczuć co w trawie piszczy.
Jakkolwiek czas pokaże, Fakro też brzmi interesująco.
Natomiast co do przedstawionego sprzętu, to wyglądał mi łudząco podobnie do jakiegoś popularnego tv-boxa w wypasionej wersji i już skojarzyłem jakiego (nie ukrywam specka mi pomogła - Beelink GT-King Pro)
Antutu nie jest dla nas wiarygodnym benchmarkiem (bo w sumie najbardziej liczy się procek i eMMC, a nie karta graficzna), ale podrzucę jeszcze takiego linka (w rankingu tv-boxów jest nieco uboższa wersja Beelink GT-King bez dopisku Pro, ale flakami się chyba intensywnie nie różni)
Ja nie widzę sensu w takich kombinacjach, skoro AIS PRO1 jest w uczciwej cenie (ale jeśli ktoś się lubi bawić w tego rodzaju grzebactwo, to najprawdopodobniej jest to możliwe - studenci na start! - są wakacje jest okazja na zabawę ).
PS z wgrywaniem to akurat jest najmniejszy problem, trzeba sobie najpierw ten system skompilować.
Nie ma szans. Na ten moment nie mają nawet API, które by gadało jak należy z HA Trochę się zatrzymali w miejscu, a szkoda, bo sama platforma naprawdę jest stabilna.
Póki co działa na zasadzie RPS (rape per second) z HA.
faktycznie w PRO1 mamy PostgreSQL, zmiana nastąpiła bardzo niedawno (trochę w ostatniej chwili), dokumentacje poprawimy, PostgreSQL ma 2 plusy:
jest mniej awaryjna, robiliśmy testy wyłączania zasilania, usuwania schematu ha, tabel itd… i MariaDB czasami się nie pozbierała. Przy tworzeniu i odtwarzaniu paczki startowej (bootstrap) też miała problemy z indeksami, partycjami …
PostgreSQL ma kilkanaście MB a MariaDB kilkaset MB
Patrzą na tą szafę można wywnioskować że napewno:
-bramka połączona z modułami rj45
-bapewno są tam moduły wejsc/wyjsc a przekaźniki są osobno na listwie
-z boku mamy panel od alarmu
-to pod antenami to chyba małe głośniki lub czujki ruchu (czuje tu celowo kompresję zdjęcia)
Skoro obudowa alu to już daje do myślenia że bramka będzie przygotowana na ciężkie warunki
@jolka A czy PostgreSQL będzie wprowadzona w dev3 ?