@scorpik77 sprawdź czy w zigbee2mqtt/data/configuration.yaml masz wpisany dobry dongiel, powinno być coś takiego
serial:
port: /dev/ttyACM0
adapter: deconz
z czego ważny jest deconz
@scorpik77 sprawdź czy w zigbee2mqtt/data/configuration.yaml masz wpisany dobry dongiel, powinno być coś takiego
serial:
z czego ważny jest deconz
Racja zapomniałem o logach przepraszam :
[TAILING] Tailing last 15 lines for [zigbee] process (change the value with --lines option)
10|zigbee | Error: Cannot find module ‘yallist’
10|zigbee | Require stack:
10|zigbee | - /data/data/pl.sviete.dom/files/home/zigbee2mqtt/node_modules/lru-cache/index.js
10|zigbee | - /data/data/pl.sviete.dom/files/home/zigbee2mqtt/node_modules/semver/classes/range.js
10|zigbee | - /data/data/pl.sviete.dom/files/home/zigbee2mqtt/node_modules/semver/classes/comparator.js
10|zigbee | - /data/data/pl.sviete.dom/files/home/zigbee2mqtt/node_modules/semver/index.js
10|zigbee | - /data/data/pl.sviete.dom/files/home/zigbee2mqtt/index.js
10|zigbee | at Function.Module._resolveFilename (internal/modules/cjs/loader.js:889:15)
10|zigbee | at Module.Hook._require.Module.require (/data/data/pl.sviete.dom/files/usr/lib/node_modules/pm2/node_modules/require-in-the-middle/index.js:61:29)
10|zigbee | at require (internal/modules/cjs/helpers.js:92:18)
10|zigbee | at Object. (/data/data/pl.sviete.dom/files/home/zigbee2mqtt/node_modules/lru-cache/index.js:4:17)
10|zigbee | at Module._compile (internal/modules/cjs/loader.js:1072:14)
10|zigbee | at Object.Module._extensions…js (internal/modules/cjs/loader.js:1101:10)
10|zigbee | at Module.load (internal/modules/cjs/loader.js:937:32)
10|zigbee | at Function.Module._load (internal/modules/cjs/loader.js:778:12)
10|zigbee | at Module.require (internal/modules/cjs/loader.js:961:19)
10|zigbee | at Module.Hook._require.Module.require (/data/data/pl.sviete.dom/files/usr/lib/node_modules/pm2/node_modules/require-in-the-middle/index.js:80:39) {
10|zigbee | code: ‘MODULE_NOT_FOUND’,
10|zigbee | requireStack: [
10|zigbee | ‘/data/data/pl.sviete.dom/files/home/zigbee2mqtt/node_modules/lru-cache/index.js’,
10|zigbee | ‘/data/data/pl.sviete.dom/files/home/zigbee2mqtt/node_modules/semver/classes/range.js’,
10|zigbee | ‘/data/data/pl.sviete.dom/files/home/zigbee2mqtt/node_modules/semver/classes/comparator.js’,
10|zigbee | ‘/data/data/pl.sviete.dom/files/home/zigbee2mqtt/node_modules/semver/index.js’,
10|zigbee | ‘/data/data/pl.sviete.dom/files/home/zigbee2mqtt/index.js’
10|zigbee | ]
10|zigbee | }
do tego wpis w config :
homeassistant: true
permit_join: false
mqtt:
base_topic: zigbee2mqtt
server: ‘mqtt://localhost’
serial:
frontend:
port: 8099
advanced:
log_level: info
log_output:
- console
channel: 11
EDIT: ZIGBEE naprawione , całość aktualizowałem z konsoli na piechotę. Następnie przywrócenie kopi z backupu. Teraz poprawiam encje które zmieniłem ze switch na light, część jest zdublowana i ma nie przypisane encje ( zmieniły się nazwy ) , podobny bałagan na froniusie integracja której nie było w poprzedniej wersji i robiłem przez wpis do configuracji nagle się pojawiła. Został jeszcze TUYA do odratowania.
Udało mi się w końcu podnieść wersję Z2M, przejść na starszą oraz wrócić i już niestety za każdym razem dostaję błąd SRSP - SYS. Czy dobrze zakładam, że pozostaje mi przejście na Conbee 2 czy coś jeszcze możecie polecić? Przed aktualizacją to CC2531 oczywiście działało…
10|zigbee | Zigbee2MQTT:error 2022-01-19 00:41:30: Error while starting zigbee-herdsman
10|zigbee | Zigbee2MQTT:error 2022-01-19 00:41:30: Failed to start zigbee
10|zigbee | Zigbee2MQTT:error 2022-01-19 00:41:30: Check https://www.zigbee2mqtt.io/guide/installation/20_zigbee2mqtt-fails-to-start.html for possible solutions
10|zigbee | Zigbee2MQTT:error 2022-01-19 00:41:30: Exiting...
10|zigbee | Zigbee2MQTT:error 2022-01-19 00:41:30: Error: Failed to connect to the adapter (Error: SRSP - SYS - ping after 6000ms)
10|zigbee | at ZStackAdapter.start (/data/data/pl.sviete.dom/files/home/zigbee2mqtt/node_modules/zigbee-herdsman/src/adapter/z-stack/adapter/zStackAdapter.ts:102:27)
10|zigbee | at Controller.start (/data/data/pl.sviete.dom/files/home/zigbee2mqtt/node_modules/zigbee-herdsman/src/controller/controller.ts:123:29)
10|zigbee | at Zigbee.start (/data/data/pl.sviete.dom/files/home/zigbee2mqtt/lib/zigbee.ts:58:27)
10|zigbee | at Controller.start (/data/data/pl.sviete.dom/files/home/zigbee2mqtt/lib/controller.ts:100:27)
10|zigbee | at start (/data/data/pl.sviete.dom/files/home/zigbee2mqtt/index.js:97:5)
Parę pozytywnych informacji dotyczących aktualnego Leona to stabilniejsza obsługa zaworu PSBZS A1 z Lidla i uaktywniony czujnik temperatury w Broadlink RM2 Pro.
Uporałem się z integracją TUYA . Obecnie jak już pewnie wiadomo sam wpis w confguracji typu login i hasło to za mało . Znalazłem taki oto film i działa cała integracja z pełnymi funkcjami.
Ciekawe czy integracja ‘LocalTuya’ też jest inna w nowym HA z Leona, bo mam na niej kilka żarówek :). A jeszcze nie aktualizowałem bramki do Leona.
Dzisiaj zrestartowałem bramkę do ustawień fabrycznych . No i zaczęły się “cuda”:
Fajnie, że nas informujesz.
Zrobiłem jeszcze raz rstart do fabrycznych i stał się znowu “cud” wszystko działa . Dodam, że bramka to DEV3
Lepsza jest integracja tuya local w nowej Tuya dużo urządzeń nie czyta
Dziś moja kolej na aktualizację. Wykonałem ją przed chwilą z GUI:
Pojawił się jakiś problem z Z2M index.js'
Error: Cannot find module '/data/data/pl.sviete.dom/files/home/zigbee2mqtt/index.js'
PM2 | App [zigbee:4] exited with code [1] via signal [SIGINT]
PM2 | App [zigbee:4] starting in -fork mode-
PM2 | App [zigbee:4] online
4|zigbee | Error: Cannot find module '/data/data/pl.sviete.dom/files/home/zigbee2mqtt/index.js'
4|zigbee | at Function.Module._resolveFilename (internal/modules/cjs/loader.js:889:15)
4|zigbee | at Function.Module._load (internal/modules/cjs/loader.js:745:27)
4|zigbee | at Object.<anonymous> (/data/data/pl.sviete.dom/files/usr/lib/node_modules/pm2/lib/ProcessContainerFork.js:33:23)
4|zigbee | at Module._compile (internal/modules/cjs/loader.js:1072:14)
4|zigbee | at Object.Module._extensions..js (internal/modules/cjs/loader.js:1101:10)
4|zigbee | at Module.load (internal/modules/cjs/loader.js:937:32)
4|zigbee | at Function.Module._load (internal/modules/cjs/loader.js:778:12)
4|zigbee | at Function.executeUserEntryPoint [as runMain] (internal/modules/run_main.js:76:12)
4|zigbee | at internal/main/run_main_module.js:17:47 {
4|zigbee | code: 'MODULE_NOT_FOUND',
4|zigbee | requireStack: []
4|zigbee | }
Czy ktoś rozwiązał problem z brakującym plikiem index.js
po aktualizacji do Leon?
/data/data/pl.sviete.dom/files/home/zigbee2mqtt/index.js
Nie mam pojęcia z czym ma to związek i jakie jest rozwiązanie dla uruchomienia zigbee na bramce DEV3.
Może spróbuj tego rozwiązania:
Dzięki @sdsi - ręczna aktualizacja przebiegła pomyślnie. Musiałem wgrać kopię zigbee i mam na nowo dostęp do swoich urządzeń.
Pisałem wcześniej, że po 2 resecie do fabrycznych DEV3 zadziałał, no ale jednak działa “nie normalnie”:
Powinno być w miarę aktualne w tym temacie. Znajdziesz odpowiednie komendy dla Procesów jądra Linux i Androida:
Czy Leon jest na tyle pewny że można nie bać się aktualizacji?, bo nie chciałbym mieć problemów jak tu wyżej napisano
Nie zauważyłem żadnych poprawek do Leona, więc będzie jak będzie.