馃幘 Wersja systemu Iga wydana

W folderze zigbee2mqtt
Wpisz w konsole

cd zigbee2mqtt
ls -l

i tu masz plik :slight_smile:
uruchom go

./update.sh

W kt贸rym pliku?
(wype艂nienie do 20 znak贸w)

W pliku mosquitto.conf:

Sam pisa艂e艣:

Mo偶esz te niestandardowe ustawienia przenie艣膰 do innego pliku, zak艂adam, 偶e proces aktualizacji nie kasuje wszystkiego w katalogu, w kt贸rym jest Mosquitto.
Mam prosbe, poka偶 domy艣lna konfiguracj臋 Mosquitto w AIS.

my nic nie usuwamy, nie wiem o co Ci chodzi :slight_smile:

Zigbee2mqtt nie zainstalowa艂o si臋 bo instalowa艂o ca艂y czas starsz膮 wersj臋 - zapomnieli艣my o tym:

image

wystarczy艂o poczeka膰 - ju偶 jest ok 鈫 mo偶esz klikn膮膰 i si臋 zainstaluje.

PS
Nasz skrypt kt贸ry aktualizuje zigbbe2mqtt dzia艂a mniej wi臋cej tak - konfiguracja po inastalacji zostaje:

Na DEV1 po aktualizacji mam

# AIS Config file for mosquitto on gate
listener 1883 0.0.0.0
allow_anonymous true

a na DEV3 wrzuci艂o mi domy艣lny config z opisem wszystkich dost臋pnych w nim opcji, wi臋c go tu nie zacytuj臋.

Wybacz, pomyli艂em rozszerzenie w nazwie pliku, jak ju偶 tu koledzy zauwa偶yli. Chodzi o plik mosquitto.conf

Ale mozesz dolaczyc jako plik :wink:

aaa widz臋, tu masz racj臋 - jeste艣 tym 1 u偶ytkownikiem, kt贸ry ma integracj臋 z w艂asn膮 domow膮 chmur膮 SUPL-a :slight_smile:

by艂a migracja ustawie艅 MQTT dla supla cloud:

Robimy to po to, 偶eby wszystko po instalacji dzia艂a艂o samo, na 99.9% bramek. Ty masz w艂asny Supla Cloud kt贸rego nie wspieramy, musisz z tym jako艣 偶y膰 :wink:
Nie planujemy wi臋cej zmian w tym temacie wi臋膰 pewnie kolejne aktualizacje b臋d膮 ju偶 OK.

2 polubienia

Tylko zastanawia mnie, dlaczego na DEV3 pojawi艂 si臋 plik defaultowy z pakietu instalacyjnego, a nie te 4 linijki?

Ja mam tak偶e sw贸j cloud Supli i nic mi nie wyczy艣ci艂o

A gdzie masz broker MQTT?

Bramka wykona艂a aktualizacje ale zigbee nie ruszy艂o.
Brak urz膮dze艅 jest.
Sprawdza艂em config i wed艂ug mnie jest ok. Kto艣 ma pomys艂 ?
@sdsi @Cezary.K @bartik22 @Celina

Witaj,

Moim zdaniem t膮 sytuacj臋 wywo艂a艂a wersja 1.19.1, kt贸ra gdzie艣 po drodze dosta艂a si臋 do Twojej bramki. To, 偶e ta wersja robi takie rzeczy - by艂o na forum wielokrotnie wspomniane przez kilku z nas; tak偶e ja kiedy艣 mia艂em identyczny problem z t膮 wersj膮.

Wersja 1.20.0 wg mnie dzia艂a ok.

Nie wiem jak to naprawi膰; przede wszystkim musisz mie膰 wersj臋 1.20.0. Dodaj r臋cznie urz膮dzenia; to zawsze mo偶esz zrobi膰.

Ja nadal na wersji Greta i czytaj膮c Wasze wpisy zwlekam z aktualizacj膮鈥
Czy pr贸bowa艂e艣 wyci膮ga膰 z portu USB kontroler zigbee? Mo偶e co艣 zmieni艂o si臋 w Twojej konfiguracji np kana艂.

1 polubienie

wyci膮ganie dongla USB nic nie daje. my艣l臋 ze to nie jest wina HA tylko nowego zigbee2mqtt. Niestety u mnie nie dziala to tak jak wcze艣niej gdzie nie by艂o 偶adnych problem贸w.

1 polubienie

Tak @Cezary.K - to jest zrozumia艂e i prawd臋 m贸wi膮c te偶 mam cz臋sto ju偶 obawy przed aktualizacj膮. Widzia艂bym mo偶liwo艣膰 rozdzielenia zbiorczej aktualizacji w AIS na ca艂o艣膰 plus osobno zigbee2mqtt - praktyka wskazuje, 偶e z zigbee2mqtt jest najwi臋cej problem贸w przy r贸偶nych wersjach. A ewentualne rozsypanie si臋 mapy urz膮dze艅 - najbardziej czasoch艂onne w odbudowie.

Ja z 1.19.1 mia艂em problem nawet wcze艣niej - gdzie艣 ta wersja musia艂a mi wej艣膰 z bety do stabilnej aktualizacji - i oczywi艣cie te偶 wszystko mi si臋 rozsypa艂o.

W przypadku dev1 - poczeka艂em jak @Jolka poprawi Ig臋 i zaktualizowa艂em z wersji 1.8.x do 1.20.0 i wszystko gra (艂膮cznie z automatyzacjami). Jedyne co widz臋 to dioda Led w donglu przesta艂a 艣wieci膰鈥:slight_smile:

Dioda ju偶 mi nie 艣wieci艂a od jakiego艣 czasu ale wszystko dzia艂a艂o, teraz to objawia si臋 tak w automatyzacjach 偶e w艂膮cza si臋 np. 艣wiat艂o, czujnik ruchu sonoff zigbee wykryje ruch i gdy taki stan si臋 utrzymuje to 艣wiat艂o nie gas艂o. Teraz niestety ponowne wykrycie ruchu nie jest przekazywane do HA i 艣wiat艂o jest wy艂膮czane. Co kt贸ry艣 raz te偶 mo偶na za艂膮czy膰 偶ar贸wki zigbee z Ikea z HA jak i z panelu zigbee2mqtt.

takimi b艂臋dami sypie mi臋dzy innymi w momencie gdy wysy艂ane jest polecenie zgaszenia 偶ar贸wki.

To mo偶e wr贸膰 do wersji 1.18?

@Iron - to 0x10: MEM_ERROR to ju偶 znacznie wcze艣niej by艂o raportowane przez user贸w (poszukaj w sieci); to chyba nie jest zwi膮zane z aktualn膮 wersj膮 z2m. To jaki艣 inny problem.

Powodzenia.

Kombinowa艂em z wszystkim.
Sprawdza艂em konfiguracj臋 robi艂em ponowny reset i wogole. Teraz stan臋艂o na tym 偶e chodze po domu i paruje wszystko od nowa. Jedyny plus 偶e urz膮dzenia z automatu dostaj膮 t膮 sam膮 nazw臋 bo s膮 w pliku config.

Czuje 偶e jest to moja jedna z ostatnich aktualizacji. Jak tylko wszystko ruszy (Roborock) to nic nie ruszam :slightly_smiling_face:

1 polubienie

co zrobic z tym bledem na philips hue?


Logger: aisapi.ws
Source: /data/data/pl.sviete.dom/files/usr/lib/python3.9/site-packages/aisapi/ws.py:74
First occurred: 30 lipca 2021, 20:18:20 (17004 occurrences)
Last logged: 13:10:40

Error connecting to AIS, Cannot connect to host 192.168.100.2:8122 ssl:default [Connect call failed ('192.168.100.2', 8122)]